top of page

 

מדריך לחיפוש עבודה

 

טיפים להכנה מוקדמת לראיון במקום העבודה
 

הצלחה בראיון עבודה דורשת הכנה מוקדמת. בחלק זה תוכלו ללמוד מהם הדברים החשובים ביותר שאתם צריכים לקחת בחשבון לפני שאתם מגיעים לראיון העבודה.

 

באופן כללי, על מנת לעבור ראיון עבודה בהצלחה, עליך לענות על שתי שאלות מרכזיות: 

  • האם יש לך את הרקע, הכישורים והיכולות למלא את התפקיד?

  • האם יש לך את הרצון והמוטיבציה לבצע את התפקיד על הצד הטוב ביותר? 

 

המראיין יחפש את התשובה לשאלות אלה, לא רק דרך התשובות שלך, אלא גם, בין השאר, דרך אופן הלבוש שלך, שפת הגוף שלך, סגנון הדיבור שלך ואפילו לחיצת היד שלך.

 

להלן מספר טיפים בדבר הכנה טובה יותר לראיון העבודה: 

 

  • יש לאסוף מידע על החברה. מומלץ לקרוא באתר החברה מהו הגודל והמבנה הארגוני שלה, שנות פעילות, תחומי פעילות מרכזיים ומיהם מתחריה. בנוסף, כדאי לשאול בני משפחה או חברים אשר מכירים את הארגון. ידע על הארגון יאפשר לך לענות תשובות טובות יותר בעת הראיון וכן להציג את עצמך כבעל/ת מוטיבציה גבוהה לעבודה.

 

  • שאל מראש מה תפקידו של המראיין בחברה.

 

  • ברר היכן בדיוק נמצא המקום בו יבוצע הראיון, את דרכי ההגעה האפשריות ואת זמן ההגעה למקום. בנוסף, קח איתך את הכתובת ומספר הטלפון של המקום.

 

  • רשום לך בצורה מסודרת את שם החברה, פרטי המשרה ושם המראיין או המראיינים אליהם אתה מוזמן.

 

  • במידה ואתה זקוק שהראיון ייערך במקום נגיש, בדוק מראש את מידת הנגישות של המקום בו יתבצע הראיון.

 

  • מומלץ מאוד להביא איתך עותק של קורות החיים והמלצות בכתב או לחילופין, רשימת שמות ומספרי טלפון של ממליצים פוטנציאליים.

 

על מנת לוודא כי התשובות שלך והדרך שבה הן מוצגות על ידך, טובות מספיק, אנו ממליצים לך לעשות סימולציות מול חברים או בני משפחה. על מנת שסימולציות אלה תהיינה יעילות, בקש מהם לתת לך פידבק בנוגע לשפת הגוף שלך (ראה פירוט בהמשך) ובנוגע לאורך ואיכות התשובות שלך.

 

(עבודה נגישה)

 

 

כללים בסיסיים לריאיון עבודה מוצלח
 

על מנת להגדיל את הסבירות כי ראיון העבודה יעבור בהצלחה, להלן מספר המלצות: 


1. יש להגיע למקום הראיון כעשר עד עשרים דקות מוקדם יותר. זה יאפשר לך להגיע נינוח יחסית לראיון ובנוסף זה ישדר למעסיק רצינות ואחריות. מן הצד השני, אין הגיע מוקדם מדי לראיון (חצי שעה או שעה לפני). אם מסיבה כלשהי הנך מאחר, מומלץ להודיע על כך לגורם הרלוונטי ולהתנצל על האיחור מיד עם כניסתך לחברה.


2. להופעתך החיצונית ישנה משמעות רבה. יש להתלבש בצורה מכובדת ומומלץ להתאים את הלבוש ומאפיינים חיצוניים נוספים לאופי החברה ולתפקיד המוצע.

 

3. בחינת התאמתך לתפקיד מתחילה כבר מכניסתך לבניין החברה. התנהג בנימוס עם כל אדם, שכן הוא עשוי להיות המראיין או הבוס הבא שלך, או מישהו שהם סומכים על דעתו.


4. טרם הכניסה לחדר הראיון, יש לכבות את המכשיר הסלולארי שלך.

 
5. בכניסה לראיון, מקובל ללחוץ את ידו של המראיין. לחיצת היד צריכה להיות נחושה, לא חזקה מדי אך גם לא רופפת.


6. במידה ואתה ברמת לחץ שעלולה לפגוע בכושר הריכוז שלך, עשה שימוש בטכניקות המוכרות לך להקלת הלחץ. בנוסף, מומלץ לשתף את המראיין - כאשר תאמר  לו כי אתה מתרגש או לחוץ תרגיש הקלה והמראיין יחוש אמפתיה כלפיך.

 

7. הצגה עצמית נכונה הנה חשובה ביותר - פרט בקצרה את נקודות החוזק והחולשה שלך, את הניסיון המקצועי שלך, את השכלתך, סגנון עבודה שלך, כישוריך ומטרותיך. יש להתכונן לענות בצורה הכנה ביותר האפשרית מבחינתך ולתת דוגמאות על כל נושא שתישאל עליו. בנוסף, אל תתבייש לציין את מעלותיך ולשבח את עצמך, אך בצניעות ולא יתר על המידה.


8. יש לענות לשאלות המראיין בפירוט, אך לא באריכות רבה מדי.


9. יש לשתף את המראיין במידע רלוונטי ולא בפרטים מיותרים.

 

10. במידה וקיימים פערים בהיסטוריה התעסוקתית שלך, הסבר למראיין מדוע. בנוסף, מומלץ לציין כל עבודה התנדבותית או פעילות אחרת שעשית בתקופה זאת. לבסוף, הדגש את מטרות הקריירה שלך בעתיד ואיך המשרה אליה אתה מתראיין משתלבת במסלול הזה.


11. לשפת הגוף ישנה חשיבות רבה בראיון. השתדל לשבת בצורה נינוחה, עם שתי רגליים על הרצפה וידיים מונחות על הגוף או משולבות באופן חלקי. יש להקפיד להסתכל למראיין בעיניים.


12. מומלץ להקפיד על טון דיבור אדיב ונעים.


13. במהלך הראיון, השתדל להדגיש את המשותף בינך ובין המראיין ולהצניע במידת האפשר ניגודים אפשריים.


14. תשובות כנות מציגות אותך בצורה הנכונה והטובה ביותר. הכנות חשובה לשני הצדדים - בסופו של דבר אינך רוצה לעבוד בארגון שאינו מתאים לך.

 

15. אל תאמר ביקורת שלילית על מעסיק קודם.


16. הראה התלהבות ועניין ושדר כי יש לך מוטיבציה רבה למלא את התפקיד על הצד הטוב ביותר.


17. בסוף הראיון, יש להודות למראיין על ההזמנה ועל הזמן שהקדיש לך. במידה והוא לא אמר לך, אפשר לשאול מתי הנך צפוי לקבל תשובה.

 

18. במידה ולא התקבלת, אין זה אומר שבזבזת את זמנך לשווא. כל ראיון הינו התנסות חשובה לעתיד, גם אם לא הניב פירות מידיים. זכור כי הפקת לקחים מכל ראיון תביא לשיפור המיומנות והכישורים שלך בראיונות הבאים, ותשפר את סיכוייך להשגת העבודה הרצויה לך.

 

(עבודה נגישה)

 

ריאיון טלפוני

 

בזמן הראיון הטלפוני חשוב לשים לב לדברים הבאים:

 

תזמון השיחה: חשוב מאוד כי השיחה תתנהל במקום שקט יחסית ובזמן שבו אתה מרוכז מספיק לקיים את השיחה. במידה והתקשרו אליך בזמן שאתה עושה קניות או משגיח על הילדים, למשל, עדיף לבקש בנימוס מהמראיין את מספר הטלפון ואת המועד המתאים בו ניתן לחזור אליו. דבר זה יאפשר לך לתזמן טוב יותר את השיחה ולהתכונן אליה באופן טוב יותר.

 

אופן התנהלות השיחה: בראיון טלפוני, שבו אין למראיין יכולת לבחון אותך לפי שפת הגוף שלך, לאופן הדיבור יש משקל רב מאוד. לכן, חשוב לענות על השאלות בקול, באופן אדיב ונעים ובשפה נקייה ותקינה (המנע, למשל, משימוש במילות סלנג).

 

מוכנות לשיחה: כאשר המראיין מתקשר אליך ומציין לאיזו חברה הוא שייך, חשוב שתדע באיזו משרה מדובר. כפי שציינו בהמלצות לחיפוש העבודה, ניהול תהליך חיפוש העבודה באופן מאורגן ושיטתי יאפשר לך לדעת בדיוק באיזו חברה ומשרה מדובר. ברגע שתדע את פרטי החברה והמשרה תוכל להתאים את תשובותיך ולהדגיש את מידת ההתאמה שלך לתפקיד.

 

חשוב להדגיש במהלך השיחה כי אתה מעוניין במשרה, כי יש לך ערך מוסף לתת לארגון וכי תשמח להגיע לראיון העבודה.

 

 

(עבודה נגישה)

 

מצאת משרה שמתאימה לך, מה עכשיו?

 

לאחר שאיתרת מספר משרות המעניינות אותך, עליך לשלוח את קורות החיים שלך למעסיק בצירוף המכתב המקדים.

 

שלח את קורות החיים באחת מדרכי התקשורת שהמעסיק פרסם במודעה. אין צורך לשלוח את קורות החיים מספר פעמים או במספר ערוצים. על מנת לוודא שהמסמך הגיע, ניתן לבקש אישור קבלה במייל בו הגשת את מועמדותך או ליצור קשר בטלפון. לאחר אישור הקבלה, מומלץ להכין טבלת מעקב בה תוכל לציין באיזה תאריך שלחת את קורות החיים, לאיזו חברה, עבור איזו משרה, מי איש הקשר ומהם הפרטים שלו. טופס זה יעזור לך להיות במעקב בנוגע למשרות שהגשת את מועמדותך. יש לזכור כי תהליך זה עלול לקחת זמן. אולם, התמדה ועבודה נכונה תעלה את הסבירות כי תוזמן לראיון עבודה.

 

(עבודה נגישה)

 

האם, כיצד ומתי לחשוף את נושא המוגבלות מול המעסיק?

 

האם לחשוף את המוגבלות שלי?


התשובה לשאלה זו מסתכמת בשאלה אחת: האם אתה מעריך שהמוגבלות תשפיע על התפקוּד שלך בעבודה?

 

אם הערכתך היא שהמוגבלות לא תשפיע על תפקודך בעבודה, אין הכרח לשתף את המעסיק. עם זאת, אם אתה יודע כי החברה אליה הגשת את המועמדות מעודדת קידום העסקה של אנשים עם מוגבלויות ואתה מרגיש מספיק בנוח לשתף אותם, אנו מזמינים אותך לספר על המוגבלות שלך ולהימנע מהחזקת "סוד".

 

במידה והמוגבלות נראית, תוכל לספר על כך במכתב המקדים ובמידה ונושא זה עולה, גם בראיון הטלפוני. במידה והמוגבלות אינה נראית, תוכל לשמור את אופציית החשיפה לראיון העבודה.

 

אם הערכתך היא שהמוגבלות שלך תשפיע על התפקוד שלך בעבודה, וכי תצטרך התאמות או הנגשות לביצוע המשרה  (למשל, התאמות פיזיות של סביבת העבודה, גמישות בימים ובשעות העבודה, הדרכה וליווי) חשוב לספר על כך למעסיק. אנו ממליצים לתאר בקצרה את ההתאמות וההנגשות הנדרשות לך במכתב המקדים וכן בראיון הטלפוני. לקראת ראיון העבודה, מומלץ להכין את עצמך לכך שתתבקש לתאר את ההשפעה של המוגבלות על התפקוד בעבודה.

 

בנוסף, חשוב להסביר את ההשפעה החיובית של התאמות והנגשות במקום העבודה על יכולתך לבצע את התפקיד. לבסוף, נסי להדגיש, ואם ניתן גם לתת דוגמאות, להתאמות שאפשרו לך למנף את ההתמודדות שלך ליתרון יחסי לעומת שאר המועמדים. 

 

(עבודה נגישה)

 

 

bottom of page